CUM SE NASTE O PARADIGMA

Am primit astazi via e-mail de la colegul meu Valentin ceva foarte interesant. Am decis sa preiau acele randuri si sa le impartasesc aici pe blog. Nu stiu cat de veche este sau daca a mai circulat pana acum dar cert este ca eu nu am mai citit acest experiment. Enjoy 😀

CUM SE NASTE O PARADIGMA

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.

Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta.. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost “Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici…”

Iti suna cunoscut?

“E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati”- Albert Einstein

Advertisements

About lucian

Just a simply guy View all posts by lucian

One response to “CUM SE NASTE O PARADIGMA

  • EU

    :)) Deci concluzia este : daca maimutzica pofteste la banana mai mult ca sigur ca se uda. Asta in cazul in care nu are alte cateva pe langa ea care sa-i atraga atentia ca daca pofteste ea, se uda si ele. E un fel de “a=b, b=c, deci a=c”

    Morala : Maimutza ar face bine sa se ude doar cand e singura. Altfel si-o ia pe coaja.

    :)) Ala de a facut fabula asta si a incercat o comparatie cu prejudecata si prostia oamenilor e putin fraier. Cand era mic si incerca sa se joace la priza mai mult ca sigur ca masa i-a dat peste maini. Si mai mult ca sigur ca masa nu s-a curentat la viata ei. Decat poftind la banane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: