HULIGANS!

E la moda acest termen. Toate echipele din Romania au in galeriile lor si o “brigada” de huligans. In fond cine sunt acesti huligani? Sunt niste pusti cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani care din lipsa de alta activitate sau din cauza educatiei se duc la meciuri cu 5 ore inainte, se imbata in fata buticurilor (oficial nu se vinde alcol in ziua meciului) dupa care intra in stadion si incep sa devasteze tot ce le sta in fata sau se alearga cu cei din galeriile adverse.

Am ajuns sa nu mai am tragere de inima sa merg la meciuri in peluza. Cu siguranta anul acesta imi voi lua abonament la tribuna. Imi pare sincer rau, atmosfera care era in peluza nord pe vremea cand eram eu pusti inca o mai am intiparita in minte.

Cum s-a ajuns la acest huliganism pe stadioane? Imi povestea tata si bunicul de cuplajele de pe fostul stadion 23 August cu Steaua, Dinamo, Rapid si Craiova jucand meciuri unul dupa altul. Va imaginati ce ar insemna astazi ca pe un stadion sa se afle suporterii celor 4 echipe? Eu cred ca ar iesi un mic razboi civil.

Huliganismul a fost adus in Romania de pe meleaguri straine odata cu revolutia de ’89, pentru ca asa e romanul, aduna ce este mai  rau de la altii. Se spunea ca huliganii englezi sunt printre cei mai rai. Am avut ocazia sa asist la un meci dintre Chelsea si Arsenal (un Steaua – Dinamo de Romania) si sincer nu-mi aduc aminte sa fi vazut vre-un huligan sau vre-un suporter care sa rupa scaunul pe care statea.

Meciul a fost pe noul stadion Wembley si a fost semi-finala FA Cup din sezonul acesta. Pe Wembley, care se afla la periferia orasului Londra, se ajunge doar cu metroul sau cu masina persoanala. Sincer va spun ca parcarea stadionului era mai mult goala, doar cateva masini pe ici colo. Cum au venit suporterii la meci? Cu metroul, cu acelasi metrou :O. Eram stupefiat sa vad cum suporteri ai ambelor echipe mergeau cu acelasi mijloc de transport, fiecare vazandu-si de treaba lui. Am coborat din metrou iar cand am iesit la suprafata o imagine ce imi era greu de imaginat ca o sa vad mi-a aparut in fata ochilor. Aproape 100.000 de oameni pasind pe o strada lata cam cat B-dul Magheru. La pauza meciului am fost anuntati ca pe stadion sunt 80.308 persoane (cred, Simona stie mai bine). La plecare acelasi lucru, doua cloane de oameni mergand spre acelasi metrou. O mare de oameni in rosu si albastru care se aflau sub influenta multelor beri pe care le-au consumat inainte si in timpul meciului. Cei de la Chelsea faceau bascalie de cei de Arsenal iar cei din urma le urau numai de “bine” in semi-finala de Champions Legue cu Barcelona, meci ce urma sa se dispute in cateva zile. Un singur incident a fost intre doi suporteri care probabil ajunsesera la injuraturi dar acesta a fost aplanat rapid de catre doi politisti. 

Am ramas placut impresionat de tot incepand de la organizare pana la spectacolul oferit de echipe si suporteri, de atmosfera de fair play in care era inconjurat stadionul, de infrastructura, de suporterii londonezi care nu au ezitat sa ne introduca in atmosfera si cu care am avut o discutie in pauza meciului. Absolut GENIAL!

Mi-am propus ca in fiecare an sa particip la cel putin un meci pe unul dintre marile stadioane ale Europei. Sper sa si reusesc. 

Acum va las in compania pozelor

About lucian

Just a simply guy View all posts by lucian

3 responses to “HULIGANS!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: